OCR = Obstacle Course Racing = hinderbanelöpning

Men vad är ocr för sport egentligen?
Hur ser ett tävlingslopp ut?
Och måste man kunna klara alla hinder?

Obstacle Course Race

En kontrollerad volt tar dig ibland snabbare över hinder.

Ett hinderbanelopp består av varierad löpning och ett antal hinder som man ska ta sig förbi. Det finns idag ingen standard på hur ett lopp ska se ut och därför varierar distanserna från 100 meter (ninja-lopp) upp till ultra-distanser. Dock är de flesta tävlingar ungefär 5-15km.

När det gäller underlag och i vilken terräng loppet går i så skiftar även detta. Det kan vara allt ifrån stadslopp med kullersten, teknisk trail till ren bergslöpning. Detsamma när det gäller antal hinder så kan det variera stort mellan de olika loppen, från ett fåtal till så många som 100 st.

Flera hinder är inspirerade från den militära hinderbanan med höga väggar, repklättring och kryphinder. Många av de stora loppen brukar även ha flera tekniska hinder som kräver mer teknik än styrka. På många lopp uppmanas man att hjälpas åt för att klara av hinderna.

REGLER I OCR-LOPP

Vissa lopp har krav på att man måste klara av alla hinder för att ha en chans till vinst (så kallad armbandsprincip). Detta innebär att deltagarna får ett obegränsat antal försök att klara av varje hinder. Ger man upp får man lämna ifrån sig sitt armband men får fortsätta loppet. Bara de med armbandet kvar kan stå på prispallen. Men alla som deltar och tar sig i mål utan att klara alla hinder (vilket är många) får så klart en medalj.

Andra lopp har istället för armbandsprincipen olika straff för de som ej klarar av ett hinder. Det brukar oftast vara en extra löprunda på några hundra meter eller att man ska göra ett antal burpees innan man får fortsätta.

Arrangören Toughest beskriver väldigt bra hur OCR-lopp brukar fungera:

”Vi lägger stor vikt vid att alla, oavsett träningsnivå ska kunna genomföra våra lopp. På många hinder har du därför möjlighet att välja olika alternativ – ”Fast Lane” för den som vill ha en extra utmaning eller ”Penalty lane” för den som väljer att avstå.”

Om man placerar sig bra på vissa utvalda lopp kan man få representera Sverige i OCREC (EM) och OCRWC (VM).

HISTORIA

Det Engelska loppet Tough Guy hävdar att deras lopp är det första officiella hinderbaneloppet som gick av stapeln redan 1987. Ungefär samtidigt startade även The Survival Run i Nederländerna. Enligt Wikipedia så var över 6 miljoner människor registrerade att delta i ett OCR race i USA under 2017 och globalt sett anses det vara över 20 miljoner. I Sverige lockade OCR-loppen över 30 000 deltagare under 2017.

2017 ansökte World OCR om medlemskap i General Association of International Sports Federations (GAISF) med målet att OCR ska bli erkänd som olympisk idrott. 2019 implementerades SOCRA (Swedish Obstacle Course Race Association) i Svenska Friidrottsförbundet på prov till och med 2026. Detta är ett stort steg för sporten som ger stora möjligheter till att växa och bli ännu större.

6 BRA SAKER MED OCR

  1. OCR-träning utmanar hela kroppen och bygger styrka, smidighet och kondition.
  2. Alla kan hålla på med träningsformen då den går att anpassa efter just dina förutsättningar.
  3. Du blir starkare mentalt och  träningen bidrar till ett gladare liv – känslan av att vara en superhjälte ingår också.
  4. Träning inför hinderbana handlar om att bli all-around-stark. Du kommer märka att du har muskler som du aldrig känt av förut.
  5. GEMENSKAPEN! OCR-familjen kallas det av en anledning.
  6. Dessutom, för de som är ute efter en fet profilbild så finns det nog ingen bättre träningsform.

Källa: https://ocrstockholmif.squarespace.com